A hazai golfpálya fejlesztés alternatív irányzata

 

A golf az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Annak ellenére, hogy egyfajta elitsportként tartották nyilván, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Közép- és Kelet-Európában is. Lehetőség szerint az elkövetkező tíz évben 35-40 golflétesítmény jöhet létre és akár 10-12 ezer golfozó is lehet hazánkban.

 

Ennek érdekében országos szintű komplex gyakorló golfpályahálózat (Golf Akadémia Projekt) kiépítését indítottuk el.

A magyarországi golfpiac jelenleg alacsony kihasználtsági szinten működő, de egyértelműen növekvő és így befektetőbarát piac. Hazánkban a golfozási lehetőségeket egyáltalán nem használják ki a sportolni vágyók. Ennek az az oka, hogy viszonylag sok a nehezebben megközelíthető és nagyobb költségvonzatú, ugyanakkor már jelentős golftudást igénylő 18 lyukú pálya, miközben a lakosság számára könnyen elérhető, kedvező árú, “betanulást”, oktatást biztosító ún. gyakorlópályák száma alacsony.

 

A Golf Akadémia Projekt, mint hálózat célja kifejezetten a jelenlegi akadályok elhárítása. A golf népszerűsítése révén egyre szélesebb rétegek bevonása a golfsportba; könnyű elérhetőség biztosítása; időmegtakarítás; rugalmas pályahasználat; klubélet támogatása; szabad területek biztosítása (önkormányzatokkal való tartós együttműködés révén).

 

A Golf Akadémia Projekttel olyan vadonatúj szisztémát hoztunk létre, amely speciális klubtagsági rendszeren keresztül a golfpályák országos  szintű, széleskörű elterjedését, nagyobb kihasználhatóságát és hatékonyabb jövedelmezőségét biztosítja.

A golfpiac tehát kiaknázatlan, de nagy perspektívájú terület Magyarországon, ami robbanásszerű fejlődés előtt áll és fejlesztésre vár.

  • Helyszínek

A program szerint Budapest, a megyeszékhelyek,  nagyobb városok és kiemelt turisztikai célpontok közelében tervezzük gyakorlópályák felépítését. A cél, hogy minden 50.000 főnyi lakosságú városban (ill. közvetlen közelében) legyen oktatási, gyakorlási lehetőség azért, hogy a golftársadalom bázisa kialakulhasson. Ehhez kapcsolódnak a továbbiakban a turisztikai desztinációk.

  • Pályák

Meggyőződésünk, hogy a magyar golfélet számára nem további 18 lyukú versenypályákra, hanem 3-9 lyukú (városi) gyakorlópályákra van szükség. Ezek beruházási igénye is kisebb, közelebb telepítők a városokhoz, a lakossághoz, emellett alkalmasabbak a mindennapi golfoktatás és gyakorlás biztosítására. A fejlesztési program – a teljesség igénye nélkül – a következő települések bevonását ajánlja: Balatonfüred, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyöngyös, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kalocsa, Kecskemét, Keszthely, Kehidakustány, Kiskunmajsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Körmend, Mád, Miskolc, Nagykőrös, Nyíregyháza, Pápa, Parádsasvár, Pécs, Pilisvörösvár, Sárvár, Siófok, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Tapolca, Tiszafüred, Tokaj, Velence,Veszprém, Visegrád, Zalaegerszeg és Zalakaros.

Első golfpályánk Kecskeméten épül.

  • Golf Akadémiák létesítésének előnyei

- kisebb területigény: 3 – 20 hektárnyi földterület elegendő, szemben a 18 lyukú pályák minimum  50-80 hektárnyi igényével,

- a beruházási költség mértéke 50-150 millió forint, amely a töredéke a 18 lyukú pályákénak,

- kedvező megtérülési idő (8-10 év),

- kedvező tagsági- és napidíjak alkalmazása,

- fizetőképes vendégkör,

- a létesítmény jó kihasználhatósága: az egyes régiókban működő pályák az ott élők számára biztosítanak folyamatos lehetőséget, míg az üdülő- vagy fürdőhelyek közelében létesült pályák a vendégkörnek nyújtanak addicionális szolgáltatást, emelve ezzel a hely minőségi színvonalát is.

  • Jogi és üzleti struktúra

Háromszereplős modell:

  1. A Golf Menedzsment Magyarország Kft. kialakítja a koncepciót, megkeresi és kiválasztja a területet, menedzseli a fejlesztést. Az üzemelési fázisban biztosítja a pálya menedzsmentjét, hasznosítja azt a pályát tulajdonló cég megbízásából, a klubtagság elvárásainak figyelembevételével.
  2. Golfpálya tulajdonos cég: Ezen (nonprofit vagy forprofit) társaság tulajdonolja a területet, aktiválja a beruházást és megbízza a Golf Menedzsment Magyarország Kft.-t a pálya menedzselésével. Szerződést köt a Nemzeti Golf  Klubbal, amely nek tagsága a szerződéses feltételek mellett a pálya elsődleges vevői bázisát adja.
  3. Golf Klub:  A létesülő valamennyi golfközpont vendégkörének biztosítja a klubkereteket, a tagsági jogosultságot, szervezi azok számára a klubéletet, versenyeket, klubbajnokságokat, karbantartja a hendikepet, biztosítja az Európai Golf Szövetség által elfogadott hivatalos ún. EGA kártyát. A Klub valamennyi golfpálya tulajdonos céggel ill. a Golf Menedzsment Magyarország Kft.-vel szerződéses viszonyban áll.

  • Önkormányzatok

Egy golfpálya megépítése és üzemeltetése során az önkormányzatok a terület biztosításával, az engedélyek kiadásával, pályázatok elnyerésével is be tudnak kapcsolódni a projektbe – s így hosszú távon segítséget tudnak nyújtani a golfberuházásokhoz és a golfpiac fejlesztéséhez.

Felmérések szerint a fejlesztők egy golfpálya megépítésénél a szükséges engedélyek beszerzését tekintik a legnehezebb feladatnak, majd ezt követi a környezetvédelmi kérdések megoldása. A befektetni és fejleszteni szándékozók nem tudják pontosan, hogy kihez kell fordulniuk az önkormányzatoknál az engedélyek és információk összegyűjtéséhez, pontosan mi az eljárási rend, milyen dokumentumokat kell benyújtani a kérelmekhez, valamint az engedélyek megadásának körülbelül mennyi  a várható időtartama.

Az önkormányzatok elsősorban tehát magasszintű szakmai segítségnyújtással, pozitív hozzáállással támogathatnák a golfpálya fejlesztéseket.

Bekapcsolódásuk másik lehetséges útja a földterület – vagy a terület egy részének – biztosítása, akár hosszú távú koncesszió formájában úgy, hogy a fejlesztés összes egyéb költségét a magánbefektető fedezi. Golfpálya építésére rosszabb minőségű, másra már nem használható földterületek is alkalmasak, így hasznosíthatóvá válnának olyan önkormányzati földterületek is amelyek korábban nem hogy hasznot nem hoztak, de csak plusz kiadásokat jelentettek! Külföldön például egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy korábbi szeméttározók, használaton kívüli felszíni bányák rekultivációjaként golfpályát hoznak létre a területen.

Egy, a település közelében épült golfpálya jelentős előnyökkel jár a település egészére nézve. Növeli a térség gazdasági, turisztikai értékét, és így növekszik az ingatlanok piaci értéke is a körzetben.

Ebből a szempontból különösen fontos azoknak a pályázati lehetőségeknek a felkutatása, amelyek a településfejlesztés, rekultiválás és a turisztikai attrakciófejlesztés címén vissza nem térítendő formában biztosítanak lehetőséget az anyagi források optimalizálására. A golfpályák építéséhez a kivitelező cégek nagy része a helyben található munkaerőt veszi igénybe. A későbbi karbantartási és üzemeltetési munkákat pedig kizárólag helyben lakó alkalmazottak képesek ellátni – a munkavégzés rugalmassága és az utazási távolság miatt. Egy 6 vagy 9 lyukú golfpálya – amelyek megépítését a projekt előtérbe helyezi)- átlagosan 4-8 fős alkalmazotti létszámot igényel csak a pálya és a klub üzemeltetéséhez. A golfpályán alkalmazott szakmunkások és gépek egy része felhasználható a település további zöld területeinek gondozásához is, ezáltal segítve elő a vonzó településkép kialakítását.

  • Fejlesztési költségek

Az egyes golflétesítmények beruházási költsége alapvetően a beépíteni szándékolt terület nagyságától függ. A driving range–hez szükséges terület 3-5 hektár, fejlesztési költsége (a hozzá kapcsolódó könnyűszerkezetes klubépülettel) cca. 150-200 millió Ft,

- +3 lyuk esetén min. +4 hektár és +150 millió Ft,

- +6 lyuk esetén min. +8 hektár és +300 millió Ft,

- +9 lyuk esetén min. +12 hektár és +400 millió Ft

Összességében így 300-600 millió Ft bekerülési költséggel lehet számolni az egyes fejlesztési modelleknél (a terület bekerülési értéke, infrastruktúra, tervezés és egyéb menedzsment költségek nélkül).

Golf Akadémia Projekt bemutatása 1. rész

Golf Akadémia Projekt bemutatása 2. rész

A Golf Akadémia Projekt ismertetőjének letöltése. (pdf, 4Mb)

Ismerje meg koncepciónkat részletesebben, kérjen személyes találkozót!

Kapcsolat:

Berta Zsolt, ügyvezető

e-mail: zs.berta[kukac]golfmanagement[pont]hu