A világ legnagyobb golfpálya üzemeltető cégei hat százalékos növekedést értek el az elmúlt évben a Golf Inc. magazin exkluzív felmérése szerint. Ez az egyik legnagyobb feljegyzett növekedési eredmény, ami még nagyobb volt az amerikai cégeknél, ahol az érték a nyolc százalékot érte el.

Összesítve, a világ 25 legnagyobb üzemeltető cége 1653 18-lyukúnak megfelelő pályát üzemeltet, 21%-kal többet 2006-hoz képest.

A Troon Golf még mindig az első helyen áll, 209,5 18-lyukúval egyenértékű pályát fenntartva, vagy épp építve. A Troon az egyetlen cég, ami egy maréknyinál több golfpályát épít jelenleg. 31,5 pályája van éppen építés alatt, majdnem mindegyik az Egyesült Államokon kívül.

Egy sokkal jelentősebb része az idei új pályáknak magánklubokban épült.

“Sok magánklub volt az elmúlt három évben, amely, meglovagolva a gazdasági növekedést, túlárazta magát”, nyilatkozta Peter Hill, a Billy Casper Golf, a világ legnagyobb fenntartó cégének elnök-vezérigazgatója. “Mikor a gazdaság megtorpant, néhányuk igen gyorsan, igen nagyot zuhant. Sok klub, ami teli taglistákhoz és könnyű tagpótláshoz volt szokva, küszködött, hogy új tagokat szerezzen. Ez olyan nyomást helyez a működtetésre, ami máig nem enyhült.”

A magánklubok jelentették a hajtóerőt a Billy Casper Golf gyors növekedéséhez. Idén 11 új pályát nyitottak meg, legutóbb a Sapelo Hammock Golf Clubot Shellman Bluffban, Georgiában, a Hilltop Golf Course-ot Plymouthban, Michiganben, és a Harbour Pointe Golf Course-et New Bernben, Észak-Karolinában. A virginiai Viennában székelő cég több, mint kétszeresére nőtt méretben az elmúlt öt évben, így most 131 pályát tart fenn. 2001-ben még csak 18,5 pályája volt.

A Clublink legutóbbi floridai vásárlási sorozata tíz új pályával járult hozzá a portfóliójához, 50,5-re emelve így a számukat. Így ez a cég lett százalékarányosan a leggyorsabban növekvő cég. (A legnagyobb pályafenntartó cégek között a 12. helyen áll.) Százalékos növekedésben szorosan követi a Sequoia Golf Management (összes golfpálya alapján a 11. helyezett), amely a legnagyobb délkeleti pályafenntartóvá nőtte ki magát. A legutóbbi évben 11,5 pályával növelte a tulajdonát, így összesen 58,5 pálya van a birtokában. A vállalatot Joe Guerra, az American Golf volt vezérigazgatója, 18 pályából növelte meg ekkorára 2006 óta. Mostanában vette át a Lulu Country Club vezetését Glenside-ban, Pennsylvania államban, és az Elks Run Golf Clubét Bataviában, Ohioban.

A Heritage Golf Club szintén újjáéledt, bajban levő pályák vezetési szerződéseit átvéve. Most a 17. legnagyobb cég 26 pályával.

A 25 legnagyobb pályaüzemeltető cég 25-ös listáján a legújabb név az Affiniti Golf Partners. Mindössze nyolc pályából kicsivel több, mint egy éve a cég 20-ra nőtt, így elfoglalva a 21. helyet a listán. Az IRI Golf Company, megszűnvén golfpálya-fenntartó cégként működni, lekerült a 25-ös listáról. Jeff Silverstein átstrukturálta és újabb tőkét vont be az ingatlanaiba, magánbefektető cégeknek adva át a tulajdonjogot.

Az American Golf folytatta hanyatlását, 109 pályára apadva.2001-ben még 294,5 pályával rendelkezett. Most a hatodik legnagyobb fenntartó. A listán nyolcadik Evergreen Alliance Golf Ltd. mutatta az idei év legnagyobb csökkenését, 88,5 pályáról 73-ra. Ám még így is nagyobb, mint 2006-ban, amikor csak 25,5 pályája volt.

Folytatta a növekedést a ClubCorp, amely cég a legnagyobb tulajdonos az Egyesült Államokban, és a listán az ötödik helyet foglalja el. Jelenleg 128 pályája van, ami viszont még mindig kevesebb a 2001-es 164-nél. Az O.B. Sports hét pályával bővült, így 42-re növekedett, a tizenharmadik helyen állva ezzel a listán. Az arizonai Scottsdale-ben székelő cég csendes volt jó pár évig.

A 25 legnagyobb pályafenntartó cég teljes listája a Golf Inc. magazin nyári számában fog megjelenni, kora júliusban.

Forrás: Golf Inc.

Fordította: Szarvas Koppány Bendegúz

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.