A Világgazdaságban jelent meg Andó Patrik cikke a fenti címmel. Ebből idézzük az első sorokat:

“A golf az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül a régióban. Annak ellenére, hogy egyfajta elitsportként tartották nyilván, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Közép- és Kelet-Európában és Magyarországon is, így az elkövetkező évtizedben akár 35-40 golflétesítmény jöhet létre és 10-12 ezer golfozó is lehet hazánkban. „Ennek fényében érdemes golfpályákat fejleszteni, azonban több dolgot is tisztázni kell, mielőtt valaki belevág a beruházásba” – hívja fel a figyelmet Hegyi J. Attila, a Birdland Golf & Country Club egykori alapítója és elnöke, valamint a Golf Menedzsment Magyarország Kft. partnere.

„Első lépésként talán a legfontosabb kiválasztani a fejlesztésre alkalmas helyszínt, – és itt az alkalmason van a hangsúly – ugyanis mint minden ingatlanfejlesztés esetében egy golffejlesztés sikere is azon múlik. Megközelíthetőség, vonzáskörzet, lakosság összetétele, a golfpálya célközönségének megfelelő szálláslehetőségek, valamint az kiegészítő szolgáltatások megléte mind-mind olyan szempontok, amelyeket felmérése és mérlegelése nem maradhat el már az ötletelés fázisában sem” – mondja a szakember.

A következő lépésben azt kell eldönteni, hogy kinek is készüljön a pálya. Itt azt kell mérlegelni, hogy a hazai golfozók számára egy gyakorlópályát hozzon létre a fejlesztő, vagy éppen a golfturizmusban résztvevők számára egy nemzetközi színvonalú létesítményt építsen. Ezzel magát a beruházási értéket, és a majdani kihasználtságot is előre lehet tervezni.

Az előbbi esetében gyakorlócentrumokat, golfközpontokat kell létrehozni annak érdekében, hogy a hazai potenciális közönség is megismerhesse a lehetőséget. Egy ilyen pálya fejlesztése a nagyjából a 5-15 hektáros földterület nélkül 50-150 millió forintnyi beruházást igényel. A szakember által kidolgozott Alternatív Golfpálya Fejlesztési Program 2020-ig nagyjából ötven ilyen funkciójú pálya létrehozását szorgalmazza Magyarország nagyobb városainak vonzáskörzetében.”

A cikk teljes terjedelmében az alábbi linken érhető el:

http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/jo-uzlet-lehet-a-golfturizmus-360017

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.