A golf az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Annak ellenére, hogy egyfajta elitsportként tartották  nyilván, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Közép- és Kelet-Európában is. A tervek szerint az elkövetkező tíz, tizenöt évben 35-40 golfpálya épülhet és akár 10-15 ezer golfozó is lehet hazánkban. A célok elérése érdekében egy országos szintű komplex gyakorló golfpálya hálózat (Golf Akadémia Program, más néven Golf Range Program) kiépítését tartjuk fontosnak, melynek koncepciójának kivonatos vázlatát ajánljuk figyelmükbe az ötlettől, a konkrét megvalósításon át, a működtetésig.

(Ön a bejegyzés második részét olvassa. Az első rész itt érhető el.)

Az üzleti modell:

Az üzleti modell három szereplőből áll össze:

 • Az első szereplője Golf Menedzsment Kft., amely for-profit gazdasági társaságként működik és amely jelen Golf Akadémia Projekt know-how tulajdonosa, továbbá a program koordinációs feladatait látja el.
 • A második szereplő a helyi golfpályák, a golf akadémiák, amelyek tulajdonosai a befektetők és amelyek a Golf Akadémia Projektbe integrálódnak. Ezek 3, 6 vagy 9 lyukú golfpályák (azaz „driving range 3”,„driving range 6” ill. „driving range 9”).
 • A harmadik szereplője az országos Golf Club amely az akadémiák központi golf klubjaként mûködik.

A fenti modell alapján a gyakorló golfpályák (akadémiák) megépítéséhez szükséges területeket vagy a Golf Menedzsment Kft. javasolja a befektetők számára az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások eredményeként, vagy ha a befektető már rendelkezik golfpálya építésre alkalmas szabad területtel, ezt ő maga is biztosíthatja a programhoz. A rendszer folyamatos magas színvonalú működését a központosított menedzsment biztosítja, ami a befektető számára azért jelent biztonságot, mert így megvalósítható a professzionális, de mégis költséghatékony működtetés. A Golf Akadémia Projekt a viszonylag olcsóbb, szélesebb tömegek számára is megfizethető golf-gyakorlóközpontok építésére alapul, ami azért ideális megoldás, mert ezek alacsonyabb költségigényűek a fejlesztőknek – mind a megépítés, mind a fenntartás szempontjából– továbbá a használóknak is. A befektetések megtérülési ideje így lényegesen rövidebb, mint a nagyobb, 18 lyukú pályák esetében.

Központi menedzsment

Mivel a golfpályákat nem elég megépíteni, folyamatos fenntartást és szakszerű üzemeltetést is igényelnek, amihez elengedhetetlen a magas szakértelem, mind a pálya, mind a klub üzemeltetése szempontjából. Már az elején számolni kell azzal, hogy a minőségi szint csak akkor tartható illetve emelhető, ha megfelelő menedzsment irányítására bízzák és a későbbiekben is áldoznak rá. Mindezek megvalósítására a Golf Menedzsment Kft. tapasztalata a garancia, ezért a befektetőkkel a Golf Menedzsment Kft. üzemeltetési szerződést köt. A Golf Menedzsment Kft. nem csak az üzleti modell működtetésében nyújt segítséget a befektetőknek ill. az akadémiáknak, hanem a pénzügyi, adminisztrációs és jogi támogatást is biztosít, ami garanciát jelent a befektetőknek a biztonságos üzemeltetéshez.

A golfpálya üzleti vállalkozás és mint ilyen, az értékesítés és marketing kulcs a sikeres működéshez. Új érdeklődőket, a leendő golfozókat csak hatékony és professzionális marketinggel lehet sikeresen bevonzani a klubba. A klub szakmai működtetése is nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A greenkeeping egy külön szakma, ahol több tíz millió Ft értékű gépparkkal és speciális szaktudással lehet csak fenntartani a golfozók által elvárt színvonalat. A golfklub maga pedig szolgáltatási tevékenységet végez, ezért a klubmenedzsment fókuszában a szolgáltatás menedzsment kell, hogy álljon. Tapasztalataink szerint egy kis golfklub bevételei nem képesek kitermelni a professzionális menedzsment költségeit (klubigazgató, headpro, head greenkeeper, sales director, marketing director, F&B director), ezért a Golf Menedzsment Kft. központilag alakítja ezt a csapatot, amely az egész Golf Akadémia hálózat sikerén dolgozik és biztosítja a befektetők számára a projekt profitabilitását, a golfozók számára pedig a magas szakmai színvonalat.

A program megvalósulásának várható időtartama

A program megvalósulásának ütemezését az alábbiak szerint tervezzük:

2011-től:

 • a program teljes dokumentációs anyagának elkészítése, a rendszer komplett kidolgozása
 • tárgyalások a befektetőkkel
 • a vidéki önkormányzatokkal, polgármesterekkel kapcsolatfelvétel és a tájékoztató anyagok eljuttatása
 • előkészítési szakasz (építkezés, koordináció és adminisztráció szempontjából)

2012-től:

 • előkészítési szakasz
 • megbízási szerződések megkötése a befektetőkkel
 • a tervezések megkezdése (tervezők kiválasztása és tervezési szerződések megkötése); a kiviteli tervek elkészítése
 • engedélyezési eljárások megindítása az önkormányzatoknál
 • az építkezés megindítása céljából fővállalkozói szerződések megkötése
 • építkezés
 • marketing és pr tevékenységek megkezdése
 • internetes hálózat kiépítésének előkészítése;
 • a használatbavételi engedélyek iránti kérelmek benyújtása

folytatólagosan:

 • a helyi golfakadémiák működtetésének közvetlen előkészítése: alkalmazottak kiválasztása,
 • szerződések megkötése,
 • golf felszerelések beszerzése,
 • internetes hálózat és központi handicap nyilvántartás kiépítése
 • az akadémiák működésének elindítása

Az önkormányzatok szerepe

Egy golfpálya megépítésében és üzemeltetésében az önkormányzatok nem csak beruházóként vehetnek részt. Területek biztosításával, az engedélyek kiadásával, pályázatok elnyerésével is be tudnak kapcsolódni a programba – valamint hosszú távon segítséget tudnak nyújtani a golfberuházásokhoz és a golfpiac fejlesztéséhez. Felmérések szerint a beruházók egy golfpálya megépítésénél a szükséges engedélyek beszerzését tekintik a legnehezebb feladatnak, majd ezt követi környezetvédelmi kérdések megoldása. A befektetni és fejleszteni szándékozók nem tudják pontosan, hogy kihez kell fordulniuk az önkormányzatoknál az engedélyek és információk beszerzéséhez, hogy pontosan mi az eljárásirend, milyen dokumentumokat kell benyújtani a kérelmekhez és körülbelül mennyi az engedélyek megadásának várható időtartama. Az önkormányzatok így elsősorban a magas szintű szakmai segítségnyújtással, pozitív hozzáállással támogathatnák a golfpálya fejlesztéseket. Az önkormányzatok bekapcsolódásának másik lehetséges útja földterület – vagy a terület egy részének – biztosítása, akár hosszú távú koncesszió formájában úgy, hogy a fejlesztés összes egyéb költségét a magánbefektető fedezi. Golfpálya építésére rosszabb minőségű, másra már nem használható földterületek is alkalmasak, így hasznosíthatóvá válnának olyan önkormányzati földterületek is amik korábban nem hogy hasznot nem hoztak, de csak plusz kiadásokat okoztak. Külföldön például egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy korábbi szeméttározók, használaton kívüli felszíni bányák rekultivációjaként golfpályát hoznak létre a területen. Az önkormányzatok pályázatok megnyerésével saját anyagi forrást is teremthetnek a golfpálya beruházásokhoz, és a golfpályák működtetéséből származó haszonból jelentős többlet bevételre tehetnek szert.

Egy golfpálya a település közelében jelentős előnyökkel jár a település egészére nézve. Egyrészt növeli a térség gazdasági, turisztikai értékét, és így növekszik az ingatlanok piaci értéke is a körzetben. Másrészt a golfpályák építéséhez a kivitelező cégek nagy része a helyben található munkaerőt veszi igénybe, a későbbi karbantartási és üzemeltetési munkákat pedig kizárólag a helyi lakos alkalmazottak képesek ellátni – a munkavégzés rugalmassága és az utazási távolság miatt. Egy 9 vagy 6 lyukú golfpályán átlagosan 10-12 fős alkalmazotti létszámra van szükség, csak a pálya és a klub üzemeltetéséhez. Az egyéb létesítmények, mint például étterem vagy szálloda pedig további munkahelyeket teremtenek. A golfpályán alkalmazott szakmunkások és gépek egy része felhasználható a település zöld területeinek gondozásához is, ezáltal segítve elő a vonzó településkép kialakítását.

Bevonásra javasolt települések

A fejlesztési program – a teljesség igénye nélkül – a következő települések bevonását ajánlja: Balatonfüred, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyöngyös, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kalocsa, Kecskemét, Keszthely, Kehidakustány, Kiskunmajsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Körmend, Mád, Miskolc, Nagykőrös, Nyíregyháza, Pápa, Parádsasvár, Pécs, Pilisvörösvár, Sárvár, Siófok, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Tapolca, Tiszafüred, Tokaj, Velence,Veszprém, Visegrád, Zalaegerszeg és Zalakaros.

A golfakadémiák létesítésének előnyei

 • kisebb területigény, mivel 3–10 hektár földterület elegendő, szemben a 18 lyukú pályák minimum igényével, ami 50–80 hektár,
 • beruházási költség töredéke a 18 lyukú pályáknak, mivel mértéke min. 30-150 millió forint,
 • gyors megtérülés,
 • kedvező tagsági- és napi díjak alkalmazása,
 • fizetőképes vendégkör, továbbá
 • létesítmény jó kihasználtsága, mivel az egyes régiókban működő pályák az ott élők számára folyamatos lehetőséget biztosítanak, míg az üdülő- vagy fürdőhelyek közelében létesült pályák a vendégkör számára nyújt addicionális szolgáltatást, emelve ezzel a hely szolgáltatási minőségi színvonalát is.

A Golf Akadémia Projekt összefoglalva

 • vidéki gyakorló golfpályák fejlesztése nagyvárosok, üdülőhelyek vagy bevásárlóközpontok közelében;
 • háromszereplős modell, azaz a központi menedzsment feladatokat ellátó Golf Menedzsment Kft., az irányítása alatt működő helyi Akadémiák és az országos Golf Club,
 • három tagú divíziós rendszer a program koordinációs feladatainak ellátására,
 • Akadémiák: driving range-k, range+ 3 vagy range+ 6 vagy range+ 9 lyukú pályák építése.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.