A golf nem a modernkor üzleti sportja, habár sokan az unatkozó “kövér” milliomosokra asszociálnak. A golf legalább 600 éves sport, míg mások szerint már a kínaiak, sőt a rómaiak is játszottak hasonló labdajátékot. Sokaknak meglepő, de a golf gazdag hagyományokkal bír Magyarországon, a II. Világháború előtt Európa bajnokunk is volt, Szlávy Béláné személyében.

A kezdetek

A források szerint, beleértve Martialt római költőt is, a római birodalom idején elterjedt egy népszerű játék, amit ‘Paganica’-nak hívtak, ez a szó a római paganusból ered, melynek jelentése: ‘paraszt’. Ezt a játékot egy tollal kitömött bőrlabdával és egy hajlított bottal játszották.

A 13. században Angliában megjelent egy másik játék is, amit ‘cambuc’-nak neveztek. Ezt a játékot egy kis falabdával és egy görbe bottal játszották. Bár eléggé hasonlít a golfjátékhoz, mégis a mai napig nem tisztázott, hogy van e köztük kapcsolat.

1457-ben II. Jakab Skóciában elrendelte a futball és a golfjáték betiltását, mindezzel a katonai sikereket szerette volna növelni. Később III. Jakab és IV. Jakab megismételte ezt a tilalmat. Mindez arra enged következtetni, hogy ez időben a golf már igen közkedvelt sportnak számíthatott.

A csatornát átszelve, bebizonyosodott, hogy már a 16. század elején játszottak egy ‘Het Kolven’ másnéven ‘Golfing’ nevű játékot Hollandiában. A Kolf szó a K hangját G-nek ejtették (így golf) ami így azt a ‘fegyvert’ jelentette, amivel a játékot játszották. A történészek a mai napig nem tudták megerősíteni a Het Kolven, és Golf közötti kapcsolatot, bár az tény, hogy abban az időben mind Skóciát, s mind Angliát szoros kapcsolatok fűzték a kontinenshez, így valószínűnek tűnik hogy a játékok e három országban valamilyen módon kapcsolódtak egymáshoz.

Bár a golf a 17. századra már nagyon elterjedt Skóciában, 1744 előtt még nem volt semmiféle golfszabályzat.

1744-ben megalakult az ún. Gentlemen Golfozók Társasága. Az ő nevükhöz kötődik az első golfszabályzat. Így a 18. századtól a golf gyorsan fejlődött, fejlesztették a golfpályákat, kiszélesítették a fairway-eket.

A 19. század főként második felében megindult a golf gyors fejlődése, a leghíresebb golfklubok is ebben az időszakban épültek.

Golftörténet Magyarországon -a két világháború idején

Magyarországon a golf ősbemutatóját 1902-ben gróf Andrássy Géza tartotta a Lóverseny-pályán. Az első pálya Tátralomnicon épült és az első verseny is itt zajlott le 1909-ben. A pálya építője Lauber Dezső volt, a tátralomnici klub elnöke, a MOB titkára és a későbbiekben sokszoros magyar golfbajnok. Budapesten 1911-ben alakult a Budapest Golf Club, amely később Magyar Golf Club-bá alakult. A világhíres Széchenyi hegyi pályát (fekvése és nehézsége miatt) a 20-as évek elején szintén Lauber Dezső építette. Ezen a pályán megfordult a világ egyik legnagyobb játékosegyénisége, Bobby Jones is. Ebben az időben a magyar golf óriási fejlődést mutatott. 1926-36. között meghatározója volt Európa golféletének. Lauber Dezső amellett, hogy München háromszoros és örökös bajnoka is volt (ez annak idején az egyik legrangosabb európai kupa volt), Gyurkovich Bélával és Kovács Jenővel Európa egyik legjobb férfi csapatát alkották. Szlávy Béláné, aki 19-szeres magyar, ötszörös osztrák és négyszeres cseh bajnoki címet mondhatott 1920 és 1944 között magáénak, 1926-ban a német bajnoki cím megnyerése után Európa legjobbjának kiáltották ki, sőt a világ ötödik legjobb női játékosának ismerték el. A magyar golfsport ebben az időben rajtuk kívül kiválóan képzett versenyzők tucatjait mutatta fel és hozott sikereket az országnak. Köszönhető volt ez az Angliából hazánkba áttelepült edzőnek, Malcolm Goodwill-nek, aki különben a Széchenyi-hegyi pálya tervezésében is részt vett. Meg kell emlékeznünk az akkori segédedzőről, Stammel Józsefről is, aki a háború után és a diszkriminációs időszakban is hűséges maradt ehhez a sporthoz és mint edző egész 1995-ig tanította a magyar fiatalokat a golfra.

Magyar golftörténet a rendszerváltás előtt és után

A politikai diszkrimináció a golfot sem kímélte hazánkban, így 1952-től 1970-ig nemkívánatos sport volt. Dr. Gáti Ferenc agrármérnök érdeme, hogy 1979-ben megkísérelve az akkor még szinte lehetetlent megalapította a Kék Duna Golf Clubot és megkezdte a kisoroszi pálya építését.

1989-ben értek meg a feltételek ahhoz, hogy megalakuljon a Magyar Golf Szövetség, melynek elnöke Dr. Gáti Ferenc lett. A szövetség tagja lett az Európai Golf Szövetségnek és alapító tagja az akkor létrehozott Világ Amatőr Golf Tanácsának.

1991-ben Bükfürdőn a Birdland Golf & Country Club, 1992-ben Szentlőrincen a St. Lorence Golf & Country Club, 1994-ben Hencsén a Hencse National Golf & Country Club nyitott pályát. A Kék Duna Golf Club-nak otthont adó kisoroszi pálya 18 szakaszosra történő bővítése is ebben az időszakban történt. 1997-ben a fejér megyei Máriavölgyben a Pannonia Golf & Country Club kezdte meg működését.

1998 szeptemberében nyílt meg a tatai vadaspark helyén épült hatodik golfpálya, amely az Old Lake Golf & Country Club tagjainak ad otthont.

1999-ben Hajógyári Szigeten megnyílt a sokoldalú gyakorlási lehetőségeket kínáló Golf Tanya, míg Dunakilitin megépült a Princess Palace Golf & Resort Hotel. A barokkos stílusú szálloda köré egy kilenc szakaszos executive pályát építettek.

2000-ben Budapesthez közel, Monoron megnyílt a Paplapos Golf & Academy Par 3-as gyakorló pályája dring range-el, putting és chipping greenekkel.

2001 októberében a Magyar Golf Szövetség megrendezte az első Klubcsapat Bajnokságot a Pannonia GCC. Máriavölgyi pályáján. Ebben az évben első ízben jelölik év végén a legtöbb ranglista pontot elért klubot az „Év Golfklubja” címre.

2002 decemberében jött létre Gödön a Pólus Palace Golf & Country Club, a 18 szakaszos pályája az első, mely a Duna bal partján épült.

2003-ban Békéscsaba mellett megalakult a Viharsarki Golf Club, míg Szeged mellett megalakult az Alföld Golf Club. Par 3-as gyakorló pályával rendelkezik.

2004-ben először rendeztek Magyarországon hivatásos női golfversenyt. Az Old Lake Golf Club pályáján 126 résztvevővel zajlott le a Ladies European Tour versenysorozatának egyik állomása.

2005-ben Lajosmizsén megnyílt a Bujdosó Tanya golf range.

2006-ban Nyíregyháza- Sóstóhegyen megnyitotta kapuit a range-el rendelkező Nyírség Golf Club, valamint 2007-ben a Tétényi fennsíkon megnyílt a Budapest Highland Golf Club 9 szakaszos pályája, ezzel 56 év után ismét lett Budapesten golfpálya.

2008 június 1-én a Magyar Golf Szövetség először rendezte meg az országos nyílt napot. Ezen a napon az összes magyarországi golflétesítményt ingyen lehetett meglátogatni és minden érdeklődő részt vehetett egy bemutatóval egybekötött ingyenes golfoktatáson. Az év második felében megalakult a Magyar Golfozó Nők Egyesülete.

Ebben az évben nyitották meg a Royal Balaton Golf & Yacht Club 18 szakaszos pályáját Balatonudvariban, a Balaton partján, valamint Magyarország keleti régiójában, a Debrecen közelében található Vámospércsen, megnyílt az első 18 lyukú golfpálya a Boya Eagles Golf & Country Club gondozásában.

2008-ban elsőként kerülnek átadásra a ‘Best of Golf‘ díjak, melyek a golfélet területén elért kiemelkedő eredmények díjazásául alapított két magánszemély, Hegyi J. Attila és Pétervári Zoltán.

2009 szeptemberében Zsirán, Magyarország nyugati határánál megnyílt a Sonnengold Golf Club 9 szakaszos pályája. Októberben hat év után ismét megnyitotta kapuit a Szentendrei Szigeten Kisoroszi mellett lévő golfpálya, valamint megnyílt Budapest második 9 szakaszos golfpályája a XXIII. kerül Szentlőrinci úton, a Budapest St. Lőrinc Golf Club üzemelésében.

2009 augusztusában Magyarország adott otthont a 28. Senior Golf Európa Bajnokságnak. A szenzációs eredményt a magyar csapat szolgáltatta azzal, hogy a 21 nemzeti válogatott között a nettó értékelés alapján az első helyen végzett és ezzel az összetettben a győztes spanyol együttes mögött a portugálokkal holtversenyben – jobb harmadik napi teljesítményükkel – a dobogó második fokára léphetet fel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai közgyűlése ismét az olimpiai sportágak közé választotta a golfot. Az 1916-os Olimpia műsorán már szerepelni fog. A Magyar Golf Szövetség 2009 december 12-e óta tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

2010-ben áprilisában Balatongyörökön a Golf Club Imperial Balaton az elkészült 9 szakasszal megnyitotta a Balatoni régió második golfpályáját.

Ebben az évben Magyarország, a Royal Balaton & Yacht Klub Balatonudvari pályája adott otthont a 16 éven aluli európai fiatalok 2010 évi vetélkedőjének, a European Young Masters-nek. Az eredményhirdetésen jelen voltak az Európai Golf Szövetség reprezentánsai is és nagy elismeréssel nyilatkoztak a pályáról, a rendezésről és a baráti légkörről, amely garancia a további két évre Magyarországnak ítélt versenyrendezéshez.

Szeptemberben Budapest III. kerületében a Perényi lejtőn megnyílt az Academy Golf Club pályája, a főváros harmadik 9 lyukú létesítménye.

Decemberben megalakult a Magyar Golf Bajnokok Társasága, melynek célja a magyar golfbajnokok eredményeinek elismerése, azok méltó módon történő ápolása, a fiatal tehetségek felé példaképként történő bemutatása.

2011-ben 100 éves a magyar golf. A centenáriumi ünnepségsorozat első eseményén, a Golf Bálon bemutatják az elmúlt 100 évről készült reprezentatív kiadványt. A kiadvány Szlávy Tibor, a Senior Golfozók Társaságának főtitkára alapos és fáradtságos kutatási munkájának eredményéül valósulhatott meg.

Forrás: GolfHungary.hu

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.