Mielőtt teljes elánnal játszana „egy kört”, tájékozódnia kell a legfontosabb viselkedési, játék és biztonsági szabályokról. Egy két lépcsős tréning programban megtanulhatja az alapismereteket, amelyekkel már kiismeri magát a golfpályán.

A játék lényege

Golf: a kezdetek, forrás: Golfhungary.hu

Golf: a kezdetek, forrás: Golfhungary.hu

Cél, az elütő helyről indított labdát minél kevesebb ütéssel juttassuk el a szakasz végén található lyukba úgy, hogy azt csak az ütővel lehet érinteni. A 18 lyukú pályákat 72 ütéssel lehet megjátszani optimális esetben, az optimálistól való eltérés az ún. hendikep szám. Ezzel minden játékos rendelkezik és lényegében a tudásszintjét fejezi ki. A 18 lyukú pályák megtétele körülbelül 10 km gyaloglást jelent, míg a 9 lyukú pályák „bejárása” körülbelül 6 km. Az átlagos játékidő 18 lyukú pálya esetében kb. 4-4,5 óra, míg a 9 lyukú pálya esetében ez kb. felére csökken. Akár egyedül, de csapatban is játszhatjuk. Ez utóbbit nevezik „flight”-nak. Az sem jelent problémát ha a játékban különböző képességűek vagyunk – tehát akár üzleti, akár baráti vagy családi„együtt-golfozásra” ezért is kiválóan alkalmas.

A handicap

A handicap kifejezi a golfozó játékerősségét. Minden pályának van egy meghatározott ütésszáma,amivel egy jó játékos a pályát teljesíti. Egy 18 lyukú pályát például 72 ütéssel lehet befejezni. A golfkarrierje kezdetén – anélkül, hogy versenyen játszana –a golfoktató a játékerősségének és képzettségének megfelelően ad Önnek egy handicapet, például “HCP 54″. Ez azt jelenti, hogy a 18 lyukú pályát feltehetően 72+54 = 126 ütésből teljesíti. Ezután a kezdő lépés után különböző lehetőségek vannak a handicap javítására. A handicap tulajdonképpen egy előny. Ha Ön egy jobb játékos ellen játszik, a kör végén az ütéseket a handicap-nek megfelelően számolják, így jó esélye van arra, hogy egy jobb játékost is legyőzzön.

Melyek a golfozás elsajátításának első két lépcsője?

  • 1. fok: Elérni a pályaalkalmasságot (HCP 54)
  • 2. fok: Elérni a versenyalkalmasságot (HCP 45)

Mit jelent a pályaalkalmasság (HCP 54)?

–A pályaalkalmassági igazolja egy alapszintű elméleti és gyakorlati ismeret meglétét.

– Pályaalkalmassági vizsga után 54 HCP-t kap.

– Pályaalkalmassági jogosítja fel Önt, hogy golfpályán játsszon.

– Pályaalkalmasságit szerezhet tanfolyamon vagy egyéni órákon. Különböző tanfolyamokat szerveznek a 3 napos intenzív tanfolyamtól a 14 napos változatig.

Mit jelent a versenyalkalmasság (HCP 45)?

–A versenyalkalmasság igazolja egy bővebb elméleti és gyakorlati ismeret meglétét.

– Versenyalkalmassági vizsga után 45 HCP-t kap.

– Feljogosítja Önt, hogy minden olyan golfpályán játsszon, ahol a versenyengedélyt elfogadják. Néhány klub jobb handicap-et ír elő a játékosoknak vagy klubtagságot követel meg valamelyik klubban.

– Versenyalkalmasságit szerezhet tanfolyamon vagy egyéni órákon. Különböző tanfolyamokat szerveznek a 3 napos intenzív tanfolyamtól a 14 napos változatig. A tanfolyamra csak előismeretekkel lehet jelentkezni.

2 Responses to “Hogyan kezdjünk golfozni?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.